Çarşamba, Nisan 26, 2006

Zulüm

Bir belim diyorum, bir sırtım. Ne olduğunu ben de bilmiyorum. Bir ağrıdır musallat oldu. Tarifi mümkün değil. Sanki kemiklerimin arasına bir şey kaçmış, çıkmıyor. Aylardır artan şiddette seyretmekte. En fenası yatay durumdayken oluyor. Absürd ama ancak ters tombalak atmaya hazırlanır pozisyonda ağrı geçiyor.

Uzun zamandır doktora gitmeyi erteledim çünkü muayene randevusu almaktan nefret ediyorum. En kısası yarım günümü alıyor. Bir arıyorsun sekiz ay sonraya gün veriyorlar. bir arıyorsun, yeni hasta kabul etmiyorlar. Eskimek için de yeni olmak lazım, diyorsun, olmuyor. Mm-hhmm, şeklinde 'naparsın güzelim uza bakayım' ifadesi duyuyorsun. Paraya kıyıp acile gideyim de dedim. Ne zaman gittiysem en az 5 saat bekledim. Zaten de röntgen çekip ağrı kesici verip yolluyorlar. Hayır, pardon. Röntgen çekmeden illa ki hamilelik testi de yapıyorlar. Bir de onu bekliyorum yarım saat. Değilim, desen, imkansız desen de yapıyorlar. Birileri mahkemeye mi verdi nedir artık hamileyken röntgen çekip çocuğunu yamulttular diye, bilemiyorum. Kabak acılar içinde daha uzun haykırıslar suretinde benim gibilere patlıyor.


Yalvar yakar bir randevu aldım dün sabah için. Gittim. Bu akli onlara Japonlar mi verdi bilemiyorum ortama bir operasyonel 'etkililik' getirmişler. Önce hemşire, sonra teknisyen en sonunda doktor görüyor hastayi. Bunlarla geçirdiğin süre hemşireden doktora doğru kısalıyor. Yani ucuz işgücüyle sorun cozulurse, pahalı prosese ulaşmadan yollanmaca. Tabii ki ödediğim ücrette böyle bir fark yok. Hemşireyi görüp çıksam da aynı parayı ödüyorum zira. 15 dakikalık muayene haliyle 2 buçuk saate uzuyor. Bekle bekle bekleee. Önce hemşireye anlat, sonra teknisyene sonra doktora. Anlat anlat anlaaat.


En nihayet doktora da ulaştıktan ve bir de yeniden onunla "Ne olacak bu memleketin hali?" sorunsalına yorum bildirdikten sonra 'MR lazım' lafıyla randevumuz sona erdi. Ha, bu kadarını ben biliyordum zaten. 'MR için randevu alıcaz. Sizi arıycaz.' E, peki madem diyip ıhlaya tıslaya işe geldim. Bütün gece ağla bağır, sabahın köründe yine Şükü'yü aradim. Sanal doktorum o benim. 10-4 arası değil 24 saat müsait hem de randevusuz. Ama o bile demişti doktora git artık diye. Telefonda MR falan çekemiyor çünkü. Napiym, dedim tekrar. Ağrılar fena.

Şükü'nün tavsiyesi üzerine işe giderken eczaneye uğradım. İki adet ağrıkesici almıştım zaten, romatizma ağrıları için yeni bir Tylenol çıkmış. Ondan da iki tane aldım. Kremler yakılar falan alıp çıktım. Arabanın başında t-shirt'üme elime sokup sırtımı kremlerken markete giren abi 'yardım ister misin,' dedi hırt hırt. Evet, gel de elle bu romatizmali, okaliptus kokulu seksi sırtı. Hot hot! Grrr...

(Mecaz değil gerçek anlamında 'hot'. Sırtım yanıyor da)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

afedersin yazının tamamını okumadım fakat hiç hoş olmayan bir bölümüyle ilgileniyordum arama motorundan buldum.Bende geçenlerde acile gittim devlet hastahaneleri insanı süründürüyor 8-9 saat sancılar içinde bir oraya bir buraya koşturdum ağrı kesici bile yapmadılar güya yanlış teşhis koyarlarmış falan filan ztn doğru sonucada ulaşamadılar ya neyse röntgen çektiler iki kez ve bana gebelik testi falan yapmadılar regl me daha vardı yani oyüzden şüphelenmedim hiç.dediginiz gibi 'bebegim yamuldu'yani bu tabir pek hoşuma gitmedi şuan kürtaj olmak zorunda kaldım ve şikayetçi olmak için araştırma yapıyorum fakat sizin bu durumdan dert yanmanız hiç hoş degil unutmayın bebegi yamulan bir gün siz veya bir yakınınız olabilir.

Yesim Arpat dedi ki...

Bu hikaye Amerika'da geçtiği için zaten her bir teste tabi tutmadan bir şey yapmıyorlar. Benim kızdığım nokta ise ağrılar içindeyken hamile olmadığıma dair kesin kesin beyanat vermeme rağmen hamilelik testi için de kafadan bir saat bekleşmem. Gerekirse imza atardım. Bebeğe bir şey olduysa da benim sorunum olurdu.

Yazının tamamını okuyunca o kadar da kötü durmayacaktır. Ben Amerikan hastanelerinin paranoyasına kızmıştım. Başınıza gelenler için çok üzgünüm. Kullandığım ifade için de özür dilerim. Size kesinlikle sormaları gerekirdi. Kimi durumlarda bu paranoyanın gerektiği de sizin durumunuzdan apaçık belli oluyor.


Sağlık Bakanlığı'na Hasta Hakları Şikayet Formu doldurarak başvurabilirsiniz: http://sbu.saglik.gov.tr/sbhastahaklari/sikayet.aspx

Geçmiş olsun.