Pazartesi, Haziran 09, 2008

Sol Beyin - Sağ Beyin

Meditasyon yapsak iyi olur rahatlarız dedim ama hafiyelik icabı bu işin ilmini de araştırmadan edemedim. Önce ne olduğunu öğreneyim de sonra prosese girelim diye. Şimdiye kadar meditasyonla, beyinle ilgili o kadar çok şey karıştırdım, kendime o kadar çok test uyguladım ki aklınız almaz. En çok ama en çok, geçirdiği beyin kanamasında sol beyni etkilenen beyin bilimcisi Jill Taylor'ın tecrübesinden yola çıktığımı söyleyebilirim. Sol beyni etkilendiğinde yaşadıkları meditasyonun tanımına tıpa tıp uyduğu için etkilendim. Yani meditasyon aslında sol beynimizi kapatmak mıdır, diye düşünüyorum bu aralar. Yani bunu düşünüyor olmak bile sol beyinlilikken ne kadar başarılı olabilirim, bilemiyorum. Bir tarafım yemiyor açıkçası bu çabayı. Bayağı bir gaz gerek çünkü sol beynim feci dominant.

Şimdi beyin basitçe sağ ve sol diye ikiye ayrılamıyor elbet. Sağ da, sol da kendi aralarında birtakım alt fonksiyonlara ayrılıyor. Yaptığım testlerde sol beynimin alt fonksiyonlarına baktığımda en güçlü yanım olaraktan gerçeklik bazlı ve sözlü işleyişler anormal bir şekilde öne çıkarken (anormal derken gerçekten üzerinde çalışılıp düzeltilmesi gereken bir durumdan bahsediyorum), kullandığım kadarıyla sağ beynim bütünlük bazlı işleyişlerde sağlıklı ölçülerde, yani normal.

Sol beyindeki gerçeklik bazlı işleyişlerde kişiler ödevlerini, görevlerini yapmazsa başına geleceklerden feci halde haberdardırlar. İlla bir (adet olarak 1) kural ve yönetmelikle yaşamaz, her ortamın kural ve yönetmeliklerini baştan görebilip, öğrenebilip ona uygun davranrlar. Kurallar yoksa da yaratırlar. Adaptasyon yetenekleri üstündür ve hiçbir ‘iş’e duygusal anlamlar yüklemezler. Onlar için iş iştir ve işin sevilmesi gerekmez. Sadece verime, karlılığa ve bunlara yakın duran birtakım rasyolara bakarken ödül ve alkışla beslenen Düellavari motivasyonlara hayret ederler.

Sözlü işleyişim de aynen gerçeklik gibi anormal boyutlarda. Sözlü kişiler kelimelerle düşünür ve görsel materyale çok az ihtiyaç duyarlar. Bir adresi tarif ederken normal insanlar Migros’un sokağından solda camiyi görünceye kadar devam et, oradan sağa dön derken bunlar X Caddesi’nden iki kilometre kuzeye devam ettikten sonra Y Caddesi’ne sağa dön demeyi uygun bulurlar.


Sağ beynimde ise sadece ve sadece bütünlük normal. Geri kalan bütün fonksiyonlar anormal boyutlarda zayıflar. Bütünlük de işte büyük resmi algılama şeysi ama gelin görün ki fantezi yok, görsellik yok, sezgi yok. Eğlenceli ve yaratıcı ne varsa bende yok yani.

Cosmo’daki kişilik testlerini cevaplayaraktan a, b, ve c’lerin yoğunluğuna göre ne kadar çılgın, romantik, çapkın, cazip falan olduklarını ölçen kızlara döndüm, canlar. Dön dolaş aynı salak şey. Ne olduğumu bilmiyor muyum? Eee? Daha ne. Bir de obsesif kişilik miyim testi bulayım ben iyisi mi.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Hafiye,

Kadının, konu mankeni beyni karpuz gibi ikiye ayırdığı ana ne diyorsun? Ben çok sevdim. Bazı insanlarla neden ayrı dünyaların insanı olunduğunu izah eder bence.

Ben videoyu ilk seyrettiğimde, Jill Taylor'un kazadan hemen sonraki saatlerde yaşadıklarını Anadolu erenlerinin esrik hallerine benzettim. Doğanın, varoluşun, insan bedeninin, günlük küçük şeylerin mucizesinin farkında olan, egosundan arınmış/arınma ve farkındaığını arttırma çabasındaki ve kasmayan insan modeli.

Ruty dedi ki...

Ben de %67 sol beyinli ciktim. Sag beynimde is sadece butunluk normal, gerisi pek zayif:) Aynen Hafiyegillerden yani. Surpriz yok!

Adsız dedi ki...

Beynimin sağ yarısı yönetimi ele geçirmiş vaziyette.

Şu cümle Ukala Dümbeleğin zihinsel süreçlerinin özetidir: "A right-brained person cannot just read or hear information and process it, but first must make a mental video to better understand the information they have received."

Okuduğum her kitabın, katıldığım her toplantının, gittiğim her şehrin zihnimde niye HD-ready filmi var, bahanesi budur anacım. Sağ-beyinliyim işte. Ense kökümde USB girişi olsa, hepinize de izletirdim.


Bir diğer killer yorum da şu: "You have the ability to use both creativity and reality to process the information you receive. This is a unique gift that allows you to both focus on rules and regulations but to also act with creativity. You are able to adjusting to change, even though you might not like it, and you can become emotionally involved in your work if it interests you. " Yaratıcı danışmanlık sektöründeki başarımı açıklar bence.

Sol tarafta da verbal ve reality-based özellikler tavan yapmış durumda.

Hafiye, sence bu sağ beyin - sol beyin olayı bizim coaching'i etkiler mi? Burç çatışması gibi bir şey bu. Myers-Briggs filan da var....

Yesim Arpat dedi ki...

Benim de okuduğum her kitabın, katıldığım her toplantının, gittiğim her şehrin zihnimde niye yazılı metni var? Sol-beyinliyim işte. Ense kökümde USB girişi olsa, hepinize de okuttururdum.

Hani böyle 'şimdi deniz kenarında olsam, serin suya dalıp balıklara el sallasam' vari stres azaltıcı düş kurmacalar olur ya, ben hiç bunu resimleyemem kafamda. Ben hiç gündüz düşü kurmam ki. Ama kafamda hep sesler vardır. Konuşurlar ama hiç görmezler.

Adsız dedi ki...

ben de patlayan bir yanardağdan yavaşca süzülen lavları hayal ederek sakinleşebiliyorum, gevşeyen kasları hayal ederek antin kuntin asanaları tendonları kopartmadan yapabiliyorum :)

ben de yazılı materyal, üç boyutlu film yanında ikinci sırada kalır, ama yok değildir. pek çok sınavdan ders notlarımın üçüncü sayfasının sol üst köşesinin fotoğrafına -zihnen- bakarak geçtiğim olmuştur. ama hiç bir şey, birisinin, iks konuyu anlatırken ki hologramı kadar etkili olmamıştır.

sözün özü, ikimizi toplarsan wonder woman edecek.... akıl fikir her şey gani gani. coaching işinde patlama yapabiliriz.

Duella dedi ki...

ben de %55 sol beyinliyim. alt acilima bakarsak da %54 reality -based (tek kusurum bu, ki onu da zekama veriyorum:). ama isin guzel yani cogu ozelligimin (hem sagda, hem solda) saglikli kabul edilen %30-50 araliginda seyretmesi.

ben de kendimi deli sanirdim. meger ben akilli, siz deliymisiniz! hehe. şapşiler sizi:)

Adsız dedi ki...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!