Salı, Mart 28, 2006

Doğumgünü Mektubu

Sevgili Düella,

Yaslaniyoruz diye cok agliyoruz ya. Dogumgunun vesilesiyle bu yaslanma mefhumunun yeniden bir uzerinden gectim sabah 40 dakika suren ise gelme suresince. Dogumgunlerinde iyi tarafindan bakilir ya hayata.Bu sabah da oyle oldu. Iyi tarafindan bakarsak sadece lak lak yapacagimiz gunlere - takriben 30 yil sonrasina- daha yakiniz. Emeklilige dair harika planlarin vardi ya. Flulasan kamera ve arp muzigi esliginde zamanda ileri gidersek:

Emeklilik gunleri baslamistir. Gozu once Etiler Huzurevi'ne diksen de oraya alinmayacaksin. Oraya girmek icin coook onceden plan, program ve basvuru yapmak lazimdir cunku. Butun şaptiliginle emekli oldugun gune kadar deli gibi calıştıgından emekliligin ilk gunu bundan sonrasini planlamamis olmaktan muzdarip geckin sokak serseriligine baslamazsan neyim. Neyse, B planin da vardi ya, hani. Sabahci muhabbetlerimizden cikariyorum bunlari. Hani 60'larimizda da bekar olacagimizi varsayiyorduk. Ya hic evlenmemis olucaz ya da zaten kocalar uzun dayanmiyor, mefta oluyorlar diye dul. Kendi-huzurevini-kendin-yap modeliyle kendimize Sapanca Mapanca kilikli bir yerde kooperatiften birer daire alicaz. Bir apartman dolusu dul/bekar geckin kanka. Altin Kizlar'in ayni cati altinda ama farkli dairelerde yasayan cesitleri.

Düella, yalniz senin SSK emeklisi maasin yakit parana bile yetmiycek, sonra Yonc'a ya da bana tasinman gerekebilir. Basta oyle, ayri ayri oturucaz, ayni ev olmaz, diyordun da hani aci gercekleri tekrar hatirlatmakta fayda var. Her daim 40 derecede fokurdayan evin, sonmeyen isiklarin, kapiya her gelene savurdugun bahsislerin SSK ayligiyla yapilacak cilginliklar degil, benden soylemesi.

Oysa bir bardak su yetiyordu saclarini islatmaya
Bir dilim ekmegin, bir zeytinin basinaydi doymamiz


olacak mutlulugumuzun jargonu. Her gecen yil buna daha da yaklasiyoruz. Bu durum seni korkutuyor mu bilemem ama beni bilakis heyecanlandiriyor.

Az kaldi.

Hafiye

9 yorum:

OzlemPansiyon dedi ki...

hic fena bi gelecek beklemiyormus beni; neredeyse biran once 60'a atlamak isteyecegim:)

Bu vesileyle bir kez daha vasiyetimdir. Oldugumde bir yol bulup Asiyan'a gomun beni. Sevgililer opussun mezarimin basinda. Ariza Bogazici gencligi gezinsin, huzur bulsun. Orhan Veli siirler yollasin yattigi yerden; Munir Nurettin sarkilar fisildasin ruhuma.

Yesim Arpat dedi ki...

Asiyan cok masrafli. 2003 yili bir kisilik yer 1.3 milyarmis. Kocatepe'de ise sadece 60 milyonken.

Neyse ki son savuru budur. Igrenc bi geyik. Neden durup dururken vasiyet seysi cikardin ki? Dogumgunun be senin. Delinin zoruna bak.

Onur dedi ki...

60 emeklilik icin cok erken. Oturup verimli birseyler yapin. Ulkeme duzgun bir emeklilerevi falan kurun mesela. Soyle milletin spor yapabilecegi, kulturel olaylara katilabilecegi bir yer olsun.

Yesim Arpat dedi ki...

Canimcim, 38 yasinda bile emekli olunabilen bir memlekette biz 60 diyoruz, sen erken diyorsun. Biz alkol, tutun, stres ve koltuk bagimlisi insanlar, kac yasina kadar yasariz ki zaten? Surda uc bes yil tatil hayal ediyoruz. Tikama ruyamiza.
Idealist citirlar sussun.

Yesim Arpat dedi ki...

Ozlem, Asiyan'a sen daha gomulmek iste. Tevfik Fikret orada yatti yuvarlandi, icip icip siir yazdi gunu yasa diyerekten. Aziz Latif de bunu hatirlatti sagolsun.

Onur dedi ki...

Ben 60'ima gelene kadar herhalde biraz radikallesmis olurum. Turkiye'nin yeme kulturunu altust etmek icin okullarda Alice Waters tarzi programlar duzenlemeye baslarim. (http://www.edibleschoolyard.org/) Bir STK falan kurarim. Nefesim varsa belki ney calmayi ogrenirim...
Aziz Latif'in siirlerini okuruz muzik esliginde.

Adsız dedi ki...

Latif'in siirini
Muzik esliginde dinlemek
Kahve ardina cay
Tisort ustune gomlek
Viskiye buz
Gibidir.
Yani, yaparsan olur da
Fuzulidir.

-Mutlu

OzlemPansiyon dedi ki...

ben sohreti duvarlari asmis bir yazarim. okuruma satasma pis muhendis.

ve edebiyat fuzuli degildir!

Yesim Arpat dedi ki...

Ozlem'e Avustralya'dan okur mektubu gelmis valla.