Pazartesi, Temmuz 02, 2007

Kara Kutu'dan Pandora'nın Kutusu'na

Bir haftadır çekmecede sakladığı kutuyu cebine koyduğunu gördüm. Beyti’ye giderken cebindeki kutu ebatlarındaki kabarığı da. Erol Taş misali pirzolalarımızı dişlerken kutudan yüzük çıktı, onunla evlenir miyim, diye sordu. Evlenmeden beraber oturamayızdan ucu açık beraber olamayıza, en nihayet hiçbir türlü beraber olamayıza uzanıp ha bire ayrılmaya kalkışınca çocuktan ister istemez bir climax'e ulaştık. İttir kaktır benim de bir yüzüğüm oldu yani.

Önce uzun süre bakamadım. Sonra yağlı parmaklarıma geçirdim tek taşımı. Yan masada 15 kel amca, bilekte taşınan cüzdan-çantalar masada Toyota Camry’nin yeni modelini tartışmakta. Haliyle pek romantik olamadık. Zaten bana “bissürü tontonumuz olsun, hayat boyu hiç çalışmadan mıncır mıncır yaşayalım” da dedi. Tembel duası gibi hiç çalışmama temennisi neden araya sıkıştırılıyor, anlamadım. Java’yla Özlem başta olmak üzere ha bire hesap yapıyorlardı geçen gün. 50 bin dolarla ömür boyu çalışmadan geçinebilmenin yolunu bulmuşlar. Ömrün sınırını nereye koydular, NPV’deki discount rate’i ne aldılar bilemedim ama pek ufak bir hayatı hedefledikleri kesin.

Sonra Şövalye Bodrum’a gitti. Hem tonton yeğeniyle mıncıracak hem de aileye durumu bildirecek. Ben de Merkür geri hareketliyken yeni bir taahhütte bulunmak iyi olmaz diye yüzüğü takmadım. 9 Temmuz’a kadar beklemek lazım, dedim. Ama sonra araştırdım ve öğrendim ki taahhüdün planı geri hareketten önce yapıldıysa okeymiş. Haa, diyip taktım artık yüzüğü Pazartesi işe giderken. Hoydaa. Millet soruyor:

İş arkadaşı: Nişanlandın mı?
Hafiye: Evet.
İş arkadaşı: Ne zaman?
Hafiye: Haftasonu.
İş arkadaşı: Ee, aileler, merasim falan? Adana’da mıydınız?
Hafiye: Yok. Abi yüzük çıkarıp teklif etti. Ben de kabul ettim.
İş arkadaşı: Aaa, o nişan sayılmaz ki.
Hafiye: Höö?

Bu diyalog o kadar tekrarlandı ki ben artık hiiiç bir şey anlamaz oldum. Nişan aileler bir aradayken alyanslarımızın arasındaki kırmızı kurdelenin makas darbesiyle ayrılmasına denirmiş. Kimi bizimkine ‘söz’, diyor. Sözlüsünüz siz. İyi peki sözlü olalım. Peki sözlüyken bu yüzüğü takmamalı mıyım? Sorun yokmuş, takabilirmişim.Akşam Çıtır’a anlattım telefonda. O da çok batılı olduğumuzu, sözlü bile olmadığımızı, söz denen şeyin kız istenmesinden sonra yaşanan minik kutlama olduğunu söyledi.

Ben de Şövalye’yi kıstırdım. Yaaa. Ben nişanlandık sanıyordum. Kandırdın beni. Sözlü bile değilmişiz, dedim. Amerikalılığımdan faydalandın. Orda teklifli yüzük nişandır. Ben bu yüzüğü menem bir şey sandım. Ne zaman nişanlanıcaz o zaman, dedim. Ben görenek cahili, o da şaptisi. Yeter yahu, dedi, kaçtı gitti. Her ne için olursa olsun gün ayarlamak stres yapıyor abide. Ya ben, yani biz, yani bütün bunlar, ne demek oluyor? Biz neyiz allaaşkına? Bu nasıl zımbırtılardır yahu? 'Biraz hamileyim', gibi bişi. Muğlak, muallak. Cinnet kokan gelişmeler. Hiç Hafiyelik işler diil. Bu kutu Pandora'nındır artık.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

super haber!
kutlayacak bisey daha cikti TR reunion'inda!
Ben daha noel zamani demistim siz evlenin diye, burun kivirmistiniz (kacmistiniz conversation'dan).

hadi bakalim hayirli ugurlu osssun!

congrats! congrats!
alex

Adsız dedi ki...

ellerim bombos, yuregimde bir sizi.

itiraz ediyorum hakim bey,
bu ikisi seni de alicaz diye beni kandirdi!

alinacaktiysam benim pandora neredeee?

Adsız dedi ki...

Kizim, kebapcida evlenme teklifi! Bu cocuk cozmus olayi. Daha romantigi olur mu? Senin ozune uygun, sana ozel teklif. Italyan lokantasinda teklif yapmayi herkes bilir! Adanalilar olarak bagrimiza basiyoruz onu bu durumda. Takdir ettim bak :)

Sen de amma Amerika'liymissin yani. Teklif etti, kabul ettik, nisanlandik da ne demek? O durumun bir adi yok dilimizde. O durum daha yeni-teklif etme, teklif alma, vs. Babamdan istedi, siz bilirsiniz dedim, babam verdi, sozlendik, sonra da nisanlandik var bizde. Ay bu yastan sonra, bunlari ogreniyor. Ha ama bir Amerikali'ya denk gelirsen, "we're engaged" dersin. Pes.

Tebrikler bu arada. Cok sevindim. Allah bir yastikta kocatsin. Onu tembel tembel, seni caliskan caliskan yasatsin.
Dak

Adsız dedi ki...

Azzzlicim, aaaaa okudum cok sevindim anacim. Cok cok kutlarim. Amerika standardlarinda you are engaged yani. TR geleneklerine gore daha 40 ekmek yemeniz lazim. Ne demisler baslamak bitirmenin yarisidir anacim. COK COK SEVINDIM ikiniz icin de.

Ay ay heyecan oldum. Evlilik ne zaman nerde olur? O tam reunion olur iste. Neler giyilir? Dilek'ten alirsin artik tiyolari...

Bir yastikta kocamaniz dilegiyle. Cok cok opuyorum seni seker, mucks!

-Moguz Yangin

PS: Bugun de kesin donus Banu'yu postaliyoruz Ist'a. Sana soyledim mu, Sheila ile John da Istanbul'a gelebilirler is/yasamak icin, delirecem, tum yollar Istanbul'a cikmakta! Mucks!!! :)

Adsız dedi ki...

heeyyyy, tebrikler Aslı!

ben de çok sevindim. şimdiden "bir yastıkta kocayın" diyeyim hatta. :-)

svg, slm,

Bora Y.

Adsız dedi ki...

Ne guzel, ne guzel... Hayirlisi olsun. Bir kus daha ucuyor yuvadan:( Umarim sovalye layik olur sana Aslim.

P.S. mincirmak ne demek ki?

Ali dedi ki...

hayirli ugurlu olsun! bence teferruati da dert etme sen, ben de hic cakmam boyle seylerden. ilerde evlenmek istedigim kisi evet dedikten sonra sozdu nisandi o muhabbetleri pek onemsemezdim herhalde.

New York Muhtari dedi ki...

haziran ayi dugun ayidir derler ama bu aralar onum , arkam , sagim, solum nisanlanan (ha bir de hamile) olanlarla doldu :-)

ne diyelim allah tamamina erdirsin, bir yastikta kocayin insallah.

Adsız dedi ki...

Ben de tebrik ediyorum. Gercekten sevindim senin adina. Evlilikle ilgili tum tecrubelerini buraya yazmani istiyorum, ananeydi, merasimdi, alinganlikti, davetiye gitmemisti... Ne varsa artik.

Senin gibi uzun yillar Amerika'da kalmis (ve hala kalan) birisi olarak ben uzun sure yazina bakip, "nisanda da merasim mi oluyordu yahu?" diye dusundum. Hatta Sovalye'nin diz coktugunu bile dusunmustum okurken ama oyle bir seyin soz konusu olmadigini anliyorum yazinin sonundan. Birinci elden tecrubelerini okumak ilac gibi gelecek, her ne kadar yakin zamanda nisan misan gozukmuyorsa da bana...

Neyse, hadisenin benle ilgisi yok, tekrar tebrik eder, mutluluklar dilerim.

Murtaza

Adsız dedi ki...

Kiz isteme fasli ne zaman? Asil onlari okumak istiyorum. En komigi o oluyor cunku. Ozellikle babalarin girdigi haller cok eglenceli :) Dak