Cuma, Aralık 19, 2008

Çinlilerin Gözleri Neden Çekik?

Şövalye çok dayanamıyor Törkiş kanallar izlemeye. Ben ısrarla izlemek istiyorum. O ısrarla sıkılıyor. Bir gün yine beni dinlemeyip zaplarken Çin’de bir defileye uğradık. Aa, diyor bizimki. Çinliler de insan. Mankenleri bile var. Düella’nın da buna benzer tepkileri oluyor Çinlilere dair. Onları uzaylı kategorisinde değerlendirmelerini anlayabilmiş değilim. Çinlilerin yaratık, boks maçları izlemenin keyifli, büfe yemeklerini güzel bulmaları ile benim aslan terbiyecisi olduğum konusunda çok hemfikirdaşlar Şövalye’yle.

Şövalye defileyi ilgiyle izledi. Sonra da 'Bu Çinlilerin gözleri neden çekik?' diye sordu. Ben de zamanında bu konuyu araştırmıştım. Açıkladım. Evrimsel teoriler var diye. Birine göre yaşadıkları yüksek rakımlı bozkır coğrafyasındaki hava şartları itibariyle gözlerine ışık ve toz kaçmaması için çekik gözlerin ideal koruyucu olduğu söyleniyor. Bir diğer teori de yüksek oranda pirinç tüketiminin jenerasyonlar sonunda bünyeye bunu yaptığını ama sanki ilk teorinin daha makul olduğunu.

Çok eğlendi. 'Çok mu kocakafaymış buuuu?' dedi bitti. Eminim şimdi sorsanız çoktan unutmuştur açıklamayı. Bakın söylüyorum. Terazi erkeği en büyük sırdaşınız olabilir. Asla sırrınızı paylaşmaz. Çünkü paylaşamaz. Çünkü ne anlatırsanız anlatın, anlattığınız şey ne kadar bombastik olursa olsun, on dakika sonra unuturlar.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

"Boylesine egitimli ve yurtdisi gormus bir hanim kizin" Söfalye'sinin Cinliler hakkindaki yorumlarina yorum gelmemesini teessüfle kiniyorum.

farawaysoclose dedi ki...

ben de kuzey ülkelerinin insanlarının bu kadar uzun boylu olmalarının (ve yaşlansalar da omurgalarının eğrilmemesinin) nedenini anlayamıyorum.
oysa bize hep "kemiklerin gelişmesi, D vitamininin ortaya çıkması için güneş lazım" öğretilir. adamlar senede sayılı gün güneş görüyor, nasıl oluyor???

Yesim Arpat dedi ki...

Faraway kardeş,

İskandinavların dünyadaki en yüksek osteoporoz oranına sahip olduklarını biliyor muydun? Buna sebep de güneş ışınları azlığı olarak gösteriliyor. Yani evet uzunlar ama aslında sırtları eğriliyor olmalı yahu.

Neden uzun olduklarını araştırınca yine net bir şey yok ama iki şey deniyor.

1. Süt ve süt ürünlerini çılgınca tüketmeleri

2. Refahın popülasyondaki ideal dağılımı sayesinde gelen herkesin rahatlıkla ulaştığı başarılı sağlık sistemi.

Amerikalılar da toplam geliri nüfusa böldüğünde zengindir ama onların İskandinavlar kadar adaletli gelir dağılımı yoktur. Amerika'da 45 milyon kişinin sağlık sigortası yokmuş mesela. Bu da büyüme çağlarında geçiliren hastalıklarda aşı, tedavi gibi şeyleri azaltıyor. Bunlar da büyümeyi gerileten şeyler.

farawaysoclose dedi ki...

Allah Allah, benim gördüklerim hep uzun boylu ve omurgaları son derece düzgün... dediğin gibi sağlık sisteminin çok iyi olması, erken zamanda önlem almalarını sağlıyor olabilir.
ABD'deki sağlık sistemiyle ilgili Sicko'yu seyrettim bayramda NTV'de, çok ilginç çok.

Ruty dedi ki...

Amerika'daki saglik sistemi SUCKS! Sigorta sirketleri hastaneleri dolandiriyor, hastaneler sigorta sirketlerinden alamadiklari odemeleri cikarabilmek icin fiyatlari 20 katina mark-up ediyor, sonra olan sigortasi olmayan ya da hastanede uzun sureler/ciddi operasyonlar gecirip sigorta limitine ulasan zavalli hastalara oluyor. Zaten kanser filan teshisi konuldysa iyice bittiniz, cunku kimse sizi sigorta da etmek istemiyor o zaman.

Ilac sirketleri de ayri bir hikaye. Once bir ilac yaratip sonra ona uygun hastalik gelistiriyorlar (i.e. restless leg syndrome). Tek amaclari kar maksimize etmek - insanlarin sagligi ugruna bile olsa.