Pazartesi, Aralık 04, 2006

Analiz Felci

Bana söyledikleriniz gerçeküstü olmadıkça inanırım. Yardımcı olacağını düşünürsem müdahil dahi olurum. Komik mi yani şimdi bu? Amerika’da yoktu böyle tuhaf kafalamalar; belki de ondan geldim bu kek kıvamına. Dilocan derdi zaten Amerika’da geçirdiğim seneler içinde gittikçe salaklaştığımı. Doğrudur.

Mesela işteyiz. Ogadugu isimli şehri konuşuyoruz.

“Mogadişu’ya yollarız artık seni.“
“Mogadişu değil, Ogadugu,” diyorum. Aradan zaman geçiyor.
“Mogadişu’dan şunu bunu getirirsin artık,” diyor.
“Mogadişu değil, Ogadugu. Bak, Mogadişu doğuda. Ogadugu Batı’da,” diyorum. Coğrafi koordinatlara giriyorum.
“Hala Amerikalısın,” diyor.

Onlar Ogadugu’ya Mogadişu dediksıra analitik düzeltici açıklamalarımla eğleniliyormuş. Bilmiyormuşum.

Mesela sabahın erkeni. İşe gitmeye hazırlanıyoruz.

“İşe gitmek istemiyorum. Daha güneş bile doğmadı. Şu trafiğe bak. Hayat böyle geçer mi?” diyor Şövalye.
“İyi tarafından bak. Bak, aynı yöne gidiyoruz, en azından keyifli böylesi,” diyorum.
“Ya uff. Çalışmak istemiyorum. Bir sene çalışayım, sonra bırakıcam. Dünyayı gezeriz yine, di mi?”
“Ya sonra? Bir bırak bir çalış, bir daha bırak...İstikrar önemli”
“O zaman ben bir sene calışayım. Sonra evde oturayım, sen çalış. Sonra bir sene ben çalışayım, sen otur”
“Olmaz öyle senelik senelik yaşamaca. Daha emekliliği var bunun. Diyelim 60’ında emekli oldun. 90’ına kadar yaşadın. Hani 30 sene geçinecek para? Üstelik sağlık masraflarının çok olacağı uzun bir süreden bahsediyoruz”
“Minno, ya bir ‘evet, ne güzel olur’, de. ‘Yatalım-yuvarlanalım, gezelim-tozalım’, de. Bir ortak ol. Bir eşlik et, yahu. Hayal kuruyoruz şurda. İnsanlar konuşur böyle Pazartesi sabahları. Şikayet ederler çalışmaktan, müdürlerinden, trafikten falan..Bir de ne emekliliği şimdiden? Yuf. Ne Amerikalısın yahu ”

Allahtan Çıtır var. Ona açtım bu sorunumu. Hani bankacı falan ya. Özel emeklilik falan da gelmiş yurda. Bankalar yönetiyor çoğunu.

“Türkiye’de insanlar emekliliklerini düşünmüyorlar mı?” diye sordum.
“Aa, nasıl yani? Herkes emeklilik için kasıyor tabii ki,” dedi. Şövalye’nin hiç o taraklarda bez dolaştırmamış olmasına şaşırdı hatta.

Ama Şövalye Çıtır’ın benden de Amerikalı olduğuna işaret ederek bu savı geçersiz buldu.

Aslında şimdi emekliliğime dair birkaç yıl önce hazırladığım excel tablolarımı buraya yapıştırırsam alacağım tepkilerden korkuyorum. Tablolarda değişik senaryolar var. Kaç çocuğum olacağı ve onların okul masrafları falan da senaryolar kapsamında. Korkuyorum çünkü hala anlamıyorum Karatepelilik mi Amerikalılık mı yoksa sadece sorumlu insanlık mı yaptığımı.

En son Şövalye ‘Beni de katın bari hesaplarınıza’ diyerek tartışmaya son noktayı koydu.

Evet, Şövalye’nin konuya duyarsızlığı mali senaryolarıma öngörülememiş ekstra masraf kalemi olarak yansıyabilir pek yakında.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Haha supersin! Ben tabii daha calismadigim icin emekliligi falan dusunmuyorum ama calisinca mal-mulk baglaminda lazim emeklilik geliri. Turkiye'de alinan maaslar vs feci emekli olunca. Soyle evin olsun, kirayla gecin.
Bu arada Amerika'da ben de salaklastim. Bir kurallara uymadir, bir herkese inanmadir, senin gibi milletin dalgalarina aciklamali cevaplar vermektir bende de var. Yakti bu Amerikanya bizi. Ablam "Gozde sen iyice salak oldun Amerika'da" diyip duruyo. Hayirlisi...

Onur dedi ki...

Karatepelilik Amerikalilik degil, Oglaklik bu.

OzlemPansiyon dedi ki...

insan ne kadari olunca kendini guvende hisseder? kac ev, aylik kac kurus emeklilik maasi insana huzur verir?

senin yaptigin akilli karincalik ve sovalyenin yaptigi da sapsi agustos bocekligi mi? sanmiyorum. her dakika eglenmek isteme yaslarini gectik biz.

bence senin sovalye gectigi yollarda hayati kontrol edemedigini ogrenmis. sen kenara 3 atarsin, hayat senden 5 ister. hayatin denklemi yok!

yatirimlariniz farkli belki de; sen excel tablo yapar, kenara para koyarsin. o da her kosula uyum saglama yetenegi gelistirir. ne guzel bir cift olmussunuz iste, birbirinizi tamamliyorsunuz:)

sanirim ozetle diyecegim su;
kara gunler icin birikim yapmakta fayda var, ama aydinlik olabilecek gunlerimiz sirf bu yuzden karariyorsa, bu iste bir sorun var demektir.

Adsız dedi ki...

Özel emeklilik şirketlerine çok da güvenmeyin derim.

Insider

Adsız dedi ki...

Ben birak 50 yil sonrasini, 5 ay sonrasini bile planlayamiyorum. Keske ben de oglak olsaydim.

Yaptigim tek sey satin alacaklarimi planlamak. Onum arkam, alisveris listeleri ile dolu. Bugun, yarin, haftaya, 1 ay sonra satin alinacaklar...

Cevremin sonsuz uyarilari sonucunda, gecen hafta kendime bir kisisel pc alip, icine de Microsoft Money yukledim (evet oyle bi program var, butce yapmak icin), "teknoloji beni de heveslendirir, bundan sonra ben de butcelenirim, tasarruf da ederim" diyordum.

Cillop gibi laptop biraz once patladi. Tamamen olu durumda. Benim butce yapma girisimim buraya kadar yani. Zaten butce yapma girisimine onden $1000 harcama ile baslamak biraz abuktu, kabul ediyorum:)