Çarşamba, Nisan 02, 2008

Didişme

Bize temizliğe artık Beyza gelmiyor. Beyza sigortalı iş bulup gitmişti. Anne Şövalye’nin tavsiyesi üzerine yerine Nuriye’yi aldık. Hatta da haftada bir aldık. Ev zaten minik. Halısı, avizesi falan da yok. Nuriye geldiğinde üç saat kadar takılıyor. Nevresimleri değiştirip ütü yapıp 65 YTL’sini alıyor. Bu 'az' işe 'çok' para verme hali hem Şövalye’ye hem de bugünlerde Istanbul’da olan anneme dert olmuş durumda.

Nuriye iki haftada bir geldiğinde gerçekten ütülü gömlek sıkıntısı çekebiliyoruz. En giymek istediğimiz şeyin kirli ve ütüsüz olma ihtimali büyük. Haftada bir geldiğinde de paramız çıksın diye hiç olmadığımız kadar azıp sağa sola fırlatıyoruz her şeyi. Yine de iş yükü üç saati geçemiyor. Annem de hazır buradayken temizlik günü evde tuttuk onu geçen gün. Maksat annem Nuriye’ye ince iş yaptırtsın. Israrla silmeyi reddettigi iki metrekarelik yolluğun ucunu sildirsin. Beş saat çalıştırsın diye. Nuriye yine reddetmiş yolluğun ucunu silmeyi. Halı silmezmiş. Dip köşeyi süpürmemiş çünkü koltukları çekemezmiş, ağır gelirmiş. Aslında yemek de yapmazmış ama benim hatırım için yapıyormuş. Yine üç saatte gitmiş ve aslında başka yerlerden 80 YTL aldığını iddialayıp anneme cinnet geçirtmiş kısacası.

Annemin bu tarz cinnetleri çokçadır. Babam çiftçilik yaptığından annemi buyday tarlalarına götürmesi pek sıkıntı olmuyor haliyle. Açık hava anneme de iyi gelir diye hatta sık sık götüresi bile gelir. Başka bir ortaklaşa aktivite teklifini 37 yıllık evliliklerinde babamdan duymadığından olsa gerek annem de tevekkül eder, gider. Fakat her gittiğinde annem Hamdi Yüzbaşı model aylaklık yapanları yakalama baskınına çıktığından tarla işçilerinin çapayı küreği bırakıp işi bırakmaları rutinimiz olmuştur. Akşamki karı-koca kavgası da rutinin uzantısıdır. Babam işinin düzenini bozdu diye anneme çıkışır, annem babamı iş bilmezlikle suçlar, vs. Artık kazık kadar olduk tabii, her ikisini susturma görevi bana düşer. Yıllardır yanlarında olmamak da yakayı kurtartmıyor, telekonferansla da olsa duruma illa ki bağlandırıldığımdan artık bitap düştüm bu arabuluculuktan. Kendimi bildim bileli bu ikili başka bir sebepten kavga etmedi. Bir başka konu olsa da biz de eğlensek ayol. 30 yıldır aynı dava.

Nuriye asıl cinnet gazını anneme ‘doğulu’ diyerek vermiş. Pişirdiği köftenin annem gibi ‘doğulu’ bir tanıdıklarının da yaptığını söylemiş sanırsam. O minvalde geçmiş muhabbet. Vay sen misin anneme ‘doğulu’ diyen? Bıdır da bıdır da bıdır konuştu bi sürü. Aman annee, ya doğusu batısı mı var, vatan bölünmez diyordun. Kafanda bölmüşsün. Bölmüşsünüz.

Ne memleketler sevdim aslında bütün de değillerdi durumu.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

dogu = az gelismis
bati = medeni
pet shop boys = go west

boyle bir trend var iki yuzyildir falan herhalde, sadece TRde degil heryerde. Hayir Japonya bu klasmana nasil girdi onu anlamak zor! Halbuki Sezen soylemisti yillar once "isik dogudan yukselir" diye. Neyse, Dogu-Bati, bos seyler bence bunlar. Burada da $80'a geliyormus ev temizligine meksikali Lopez'ler Cortez'ler falan. Hayir, simdi $80a bachelor temizletmek de koyar bana, iki haftada bir gelse Isabela, 40 dolares para semana diye anlassak, acar mi acaba beni diye dusundum simdi...
sawyer

Ruty dedi ki...

Ben de cok cekmistim temizlikcilerden TR'de. Sanirim 1-2 yilda 10 tane falan degistirdim. Bunlarin OCD'li olanlarini bulmak lazim, soyle kose bucak temizlemeden ici rahat etmesin:)

Dusundum de son 5 yildir temizlikcim olmadi benim. Kendim olmusum bir Isabela artik. Sawyer kardese gideyim bari $80'a. Ek is olur.

melontheroad dedi ki...

hafiyecanım hayatlarımız senle aynı minvalde ilerlediğini görmek beni artık şaşırtmıyor.
ne tesadüf benim annemle babam da şu an bende ve ne gerek var ben burdayken temizliğe Ş.'nin gelmesine,ben yaparım diyordu geçen gün.
Ben de yok annem güzel annem ne gerek var dedim.
Bu düşüncesinde geldikleri gün evi ayakta bulmalarının etkisi de var sanırsam.Sanki ben o gün erken gel,erken git annemler geliyor,geldiklerinde işin bitmiş olsun dememişim gibi.Yok maksat yengem napmış,kuzenim napmış onu anlatmak anneme,ağzından da laf almak.
Benimki de 57 m2 eve 55YTL alıyor,merak etme.10 YTL de karşı farkıdır artık ne biliyim.

Adsız dedi ki...

maasallah 2 kurus attik ortaya gecenin 12sinde, herkes uyanikmis!
sawyer

Duella dedi ki...

benim 150 m2 eve 60 ytl aliyor oya.
hem faakiirsiniz, hem şapşi. hig! (Burun hafif kalkik ve saçlar kafayi atarken biraz savrulur)

melontheroad dedi ki...

o senin güzelliğindendir düellacım:)
brownnose melo