Pazartesi, Nisan 27, 2009

Düşük Tehdidi

Şarapova’ya nedir bu, diye sordum. Abortus Imminens dedi. Türkçesini söylemedi. Böylesi daha sofistike heralde.

Abortus, abortion’dan geliyor olmalı. Imminens dediği de imminent’dan geliyor olmalı. Yani her an düşebilir gibi bir şey. Yoksa eminent’tan mı geliyor? Ama o zaman iyi bir nane olurdu heralde.

Hafiye: Yani?
Şarapova: 3 gün yat. Sonra gel tekrar bakarız.
Hafiye: Yaniii? Neden her an düşebilir? Sebebi ne? Bu dediğiniz bir şeyin sonucu olmalı
Şarapova: Net bir cevabı yoktu. Yormuşsunuzdur kendinizi. Ondan olabilir. Dinlenin işte.
Hafiye: Ama hareket etmenin faydası bile olduğu söylendi bana. Her yerde de yazıyor.
Şarapova: Canım, eskiler boşuna mı düşürmek için kendilerini yorarlarmış? Var bir etkisi.
Hafiye: E, ben eski usul düşürmek için ağırlık kaldırmadım. Kendimi merdivenden aşağı yuvarlamadım. Sadece günde 45 dakika kadar yürüdüm. Hepsi bu.

O haftasonu biraz dolanmış, ev bakmıştık satın almak için. Asansörsüz yerleri indik, çıktık da. Beş gün önce de evdeki bisikletimde en düşük tempoda 20 dakika spor yapmıştım sağlıklı gebelik adına. Ondan mı oldu? Bu kadar pamuk ipliğinde miydi bu bebek? Normalde bunun yüz katı aktif bir insandım ama. Tempomu bayağı bayağı düşürmüştüm.

Eve döndüğümde çılgınlar gibi gugıla verdim kendimi.
Abortus Imminens, daha önce Dr. ÇokMeşgul’ün çok hızlı telefon konuşmasında duyduğum 'düşük tehdidi'nden başka bir şey değilmiş. Aynı şeyin eşanlamlıları, Latincesi, İngilizcesi, her dilcesini sözlükten bulma derdinde değildim ki.

Hamilelikte görülen kanamaların hepsine ’düşük tehdidi’ tanısı konuyor. Bunun da birkaç sebebi olabilirmiş. Polipler, kistler, cinsel yoldan bulaşan hastalıklar, dış gebelik veya plasenta problemleri. Egzersiz falan yoktu sebepler arasında. Geri kalan herşeyi yok sayacak tahlillerim olduğuna göre benimki olsa olsa plasenta problemi olabilirdi. Dr. ÇokMeşgul’ü yine aradım. Yine ulaşamadım. Yine mesaj yolladım. Yine cevap alamadım.

Ertesi gün bütün gün evde yattım. Küçük Ev, artık bizim mahalleye de ev yemekleri dağıtımına başlamıştı. Sağlıklı ev yemeklerini eve sipariş verdim.

Bütün gün gugılda kafayı yemeye devam ederken Düella, Evra’nın da hamileyken kanaması olduğunu söyledi. İkizleri vardı nurtopu. Onunla konuşmak biraz huzur verdi. Geçer, rahat ol. Evde dinlenmenin tadını çıkar, dedi.

Akşamına annem geldi. Yatak istirahatime – ki bu işkencenin adı neden istirahat oluyor anlamadım- destek olma adına. Amerika’dan Rush eski bir arkadaşımızın jinekolog kocasını önerdi. O da havalı bir hastanede, iyi bir doktor. Çok açıklar, çok anlatırmış da. Ben de tanıyordum kendisini ama hiç muayene olmamıştım. Aradım. Ona da ulaşamadım.

Ertesi sabahın köründe kanamam başlayınca Şövalye’ye "Kalk, kalk, kalk", dedim. "Yeter bu kadar iyimserlik. Dr. ÇokMeşgul’e gidiyoruz. Muayenehanesinin kapısında yatarız olmadı. Gelir gelmez üstüne çullanırız.”

Tam arabamıza binmiştik ki Dr. Arkadaş bizi geri aradı. ÇokMeşgul yerine Arkadaş’a, Gebze’ye gittik.

2 yorum:

Gevezenin biri dedi ki...

Hafiye,

Gerci seninle hic bir samimiyetimiz yok ne zamandir okuyorum bu blogu, haberi gorunce sevindim, once tebrik ederim. Simdi ne haldesin? Iyi misin?

Ailede ve cevrede kadin dogumcu ve hamile cok oldugundan biliyorum, kanama olur arada oyle. Ne cok tehlikeli birsey ne de hafife alinacak birsey, ikisinin arasi. Eger doktorun yataktan kalkmayacaksin demediyse dinlen ama yuruyus de yap. Temposuz, hafif, sakin, sallana sallana. Kendini germe, hersey olacagina varir de, gec.

Bir de kendisi ile rahat bir bag kurabilecegin, iletisimine ve insanligina inanabilecegin bir doktor bul, iyi doktorum ama okuzum ve bana kimse ulasamaz diyenleri salla. Aylar ilerledikce stres seviyeni arttirmaya yarar bunlar sadece.

Yeni anne adayi olan birine bunu soylemek acimasizlik gibi gelebilir ama cocuk duserse de hic uzulme, ilk aylarda olan dusuklerin cogu eger cenin yeteri kadar guclu yahut yeteri kadar saglikli degilse gerceklesiyormus.

Bu asamayi atlatip bulanti, halsizlik vs gibi 2. ayda gorulen haller falan basladiysa o da iyi, bu da vucudunun bagisiklik sisteminin o kadar iyi oldugunu gosterirmis. Yani hicbir sekilde canini sikacak birsey yok, her durumda kardasin.

Sevgiler.

Yesim Arpat dedi ki...

Konu hassas diye olsa gerek sanal ya da gerçek, bir şekilde beni tanıyanlar yorum bırakmaktan kaçınıyorlar. Yerine emailler alıyorum.