Perşembe, Mayıs 03, 2007

Toplum Paranoyası

Yapmak istemediğim bir şeyi ilerde bana zorla yaptırabilirler kuşkusu yüzünden bu sefer onlara yapmak istemedikleri bir şeyi bugün benim zorla dayatmam mıdır çözüm? Ben 'onlar' cici, 'biz' kötüyüz demiyorum ki. Ya o, ya bu değil ki bu. Karakter olarak pasifistim belki. Ölürüm madem gerekirse ama ben öldüremem, hani son dakika bir adrenalin basmazsa..belki. En azından ellerimi demokratik bulmadığım çabalar için çırpamam.
Şövalye bana 'yankee, go home' dedi. Ben yankee miyim? Bütün bu söylediklerim beni 'Amerikalı' mı yapıyor? Amerikalı söylemleri değil ki bunlar. Amerikalılar bu kadar demokrasi diye tuttursaydı ne Ortadoğu kaynardı ne de denizler.


Ya evim? Amerika mı? Belki çooook naifim ve belki bu naiflik bu coğrafyada beni bozuk para yapar. Amerika'nın dışı saldırgan. İçi barışçıl...değilse bile umursamaz. Orada birey olarak tutunabilirsiniz. Kimsenin ruhu duymaz. Umru olmaz.

Evinize hırsız girdiğinde dahi hırsıza ölümcül müdahale etmek sizi yargı önüne çıkarır. Sizin yaşam alanınıza açık seçik müdahale olmasına karşın suçlu olabilirsiniz. Haksızlık mıdır bu?

6 yorum:

Adsız dedi ki...

vxnikqy yazmak zorunda kaldim buraya mesaj birakmak icin, word verification'mis...Onlem almis Hafiye ;)

* Durusunu ve yuruyusunu pek sevdim.

Adsız dedi ki...

Covalye beni hayalkirikligina ugratti. O kadar gezmis, gormus dedik, bagrimiza tanimadan bastik. Bu memlekette artik bir demokrat sayimi yapmak lazim. Ben diyorum ki, neredeyse yedibin kisiyi buluyoruz, 70 milyonda. Yani onbinde bir falaniz. Uhuhuhuuuuu. Dak

Adsız dedi ki...

ben durusunu sevmedim! acik konusuyoruz sonucta. Kimse sokakta yuruyenin basortusune ciplakligina karismiyor Turkiyede (en azindan ben ordayken oyleydi). Mesele bunu kamu (devlet) kurumlarina sokmakta. Nasil ki parlamentoya ciplaklar kampina girer gibi, veya sortla terlikle giremezsen, turbanla da giremezsin! Bu kadar basit. Bu ulkenin constitutioni, yasalari var. Bunun olabilirligini tartisacagimiza, neden bu kadar ustelediklerini tartismak lazim bence (senin "ileride bana zorla yaptirabilirler kuskusu" dedigin sey!).
Demokrasi hicbiryerde kolay kazanilmadi, kolay yasanmiyor. Sherman Atlantayi alevler altinda birakmasaydi simdi hala her evde zenci bir kole olacakti guneyde. Hala Confederation bayraklarini asip bunu savunanlar var! 2004'teki Charleston ziyaretimde carsi pazar ortasinda "kolemi kaybettim, bulana odul" diye pankartlar asan insanlar vardi. Demokrasi varsa Amerika'da, izin verseler ya onlara kolelerini geri almalari icin?
Her demokrasinin sinirlari var hafiyanim, ve bizimkinin de olmali! Olmayinca iste boyle Sherman Buyukanit geliyor oldurtuyor ne yazik ki!
Seviyor muyum bu durumu? Hayir tabii ki...

Adsız dedi ki...

olm alex, sen musluman olmadigin icin boyle rahat konusuyon tabii...zaten memleketini de birakip kacmadin mi kanada' ya?

Serendipity dedi ki...

"Seviyor muyum bu durumu? Hayir tabii ki... "

Bu final cümlesi son zamanlarda çok duyduğum bir şey. semiyorum ama başka da çare yok! ilginç bir yaklaşım. kölelikle ilgili örnekle bizim memleket arasındaki bağlantıyı kurmakta da oldukça zorlandığımı söylemek isterim.

demokrasinin biraz azı, biraz çoğu; bize göresi size göresi olur mu pek bilemiyorum. demokrasinin bir kültür olduğunu ve bizde hiç bulunmadığını düşünüyorum. -mış gibi yaparak gereksiz yere sinirlerimizin gerilmesi de cabası. ana muhalefet partisi zaten ordunun söylediklerini birebir söylerken genel kurmay'ın ayrıca görüş bildirmesinin tek anlamı, "ey hükümet, sen bu demokrasi oyununu fazla ciddiye aldın" demekten başka bir şey değilmiş gibi geliyor bana.

hem bu yyazımı hem de bir öncekini yeniden okuduğumda "çok bilen" biriymiş gibi yazdığımı farkettim. aslında çok bilmiyorum.
bu çok bilmiş tavrımı bağışlamanızı dilerim.
yine de hafiye aracılığıyla yüzlerini (ve yürüyüşlerini) görmediğim, seslerini duymadığım insanların görüşlerini okumaktan memnunum.

sevgiyle kalın

Adsız dedi ki...

Valla su son 1 ayda bu konuyu cogu seyi dusunmedigim kadar dusundum, email listelerinde tartistim, kendimi ve bence ulkemi tanidim. Ben oyle dusundugum gibi liberal, cok demokrat bir insan degilmisim.

Bu meymenetsizlerin(AKP) basima demokrasi savunucusu olmalarini kaldiramiyorum. Simdi islerine geldi "demokrasiii" diye bagiriyorlar yarin islerine gelmeyecek "seriaaaat" diye bagiracaklar.

Ben de acikcasi bunda biraz fazla Amerikali olmak, Bogazicili olmak goruyorum. (Ben de Bogaziciliyim saldirmayin).

Boyle hep bir idealistiz, hep bir dunya ne guzel birakin kardes kardes yasayalimiz. Ben bu insanlarin basimda olmasini istemiyorum, kardes kardes yasamak da istemiyorum cunku bunlarin hep bir end-game'i var. "Hoyt!" demekte cooook gec kaldi bu halk. Memlekette boyle kadrolasma gorulmedi ya!

Ben demokratik degilmisim, naapalim.